Suomi Cupin toinen turnaus ja Oulun yllätysvoiton salaisuus ?

with No Comments

Viime viikonloppuna järjestettiin Tampereella Suomi Cupin toinen osakilpailu. Tapahtuman striimasi jälleen fanseat, josta tallenteet ovat edelleen nähtävissä. Suuret kiitokset Tampere Roller Derbylle tapahtuman järjestämisestä ja kaikille tapahtuman toimitsijoille!

Koko otteluohjelma ja tulokset luettavissa täältä.

Lue myös viime turnauksen otteluraportti.

Tampere Roller Derby (All-Stars) 218 – 69 Dirty River Roller Derby

Turnauksen ensimmäisessä pelissä nähtiin Tampereen ja Turun välinen klassinen taisto. Joukkueet ovat kohdanneet aiemmin peräti kuusi kertaa Suomi Cupissa. Turku on näistä kerroista voittanut kerran vuonna 2013. Viimeksi joukkueet nähtiin vastakkain SM-viikoilla, jolloin Tampere vei voiton lukemin 242-122, joten Tampere lähti peliin melko vahvana ennakkosuosikkina.

Turun riveistä puuttui jammeririveistä puuttui mm. apexeistaan tuttu #12 Kat Strator ja tilalla nähtiin rosteriin palannut #942 M. Ullan Alla. Tampereen riveissä pelasi ensimmäistä kertaa Turun ja sittemmin Helsingin riveistä tuttu blokkeri #51 Hallu tai Pallo, derbyssähän näitä nimiä rakkaille lapsille riittää.

Tampere aloitti pelin nopealla Tuhiksen liidillä ja jatkamalla jamia Turun onnistuneen star passin jälkeen. Pisteitä ensimmäisessä jamissa Tampereelle 20-4. Tampere nappasi vielä toisenkin jamin liidin, kunnes kolmannessa jamissa #3 Andy otti liidin ja vei tilanteen tilanteeseen 27-13. Puolin ja toisin nähtiin vahvaa puolustusta, eikä liidejä annettu helpolla. Isoja jameja ei nähty kumminkaan puolin, vaan peli pysyi ensimmäisellä periodilla varsin tasaisena. Tampere onnistui kuitenkin kuromaan johtoasemaa jami jamilta siten, että pelin puoliajalle lähdettiin pistetilanteesta 102-42 Turun pivottijammerin #4 Pale Leen jäädessä rangaistusaitioon istumaan.

Turun vahvan alun jälkeen näytti itseluottamus kuitenkin pudonneen erityisesti jammereilla. Jos liidi saatiin napattua, ei sitä pystytty hyödyntämään. vaikka penkiltä järkevästi pitkiäkin jameja yritettiin. Jammereilta olisi toivonut näkevän hieman aggressiivisempaa ja rohkeampaa otetta Tampereen seinien tuhoamiseen. Nyt vaikutti siltä, että jammerit alistuivat kohtaloonsa ja jäivät Tampereen seinien taakse odottelemaan hyökkäyksiä, joita ei joko tullut tai niistä ei vaan saatu toivottua hyötyä irti.Tampereen tehohyökkääjät Naskali ja Ruokoranta sen sijaan pistivät palasiksi seinää jos toistakin ja tuntuivat hyökkäyksistään huolimatta ehtimään myös aina viimeisenä paikalle viimeistelemään jammerin uloslyönnin juuri kun tunnelissa alkoi näkyä valoa. Kokonaisuudessaan Tampereen blokkeripeli näyttäytyi hyvin yhteenhioutuneelta joukkueelta, joka pystyi pelaamaan omaa peliään dominoimalla vastustajaansa alusta loppuun asti.

Toisella puoliajalla Tampere aloitti viiden jamin aikana 37-0 suorallaan ennen kuin Turku sai itselleen puoliajan ensimmäiset pisteet. Tämän jälkeen nähtiin Turun hetkellinen hyvä flow heidän saadessa kolme liidiä putkeen. Periodin kahdeksannen jamin jälkeen tilanne oli 147-55. Seurasi Tampereen Ninnin 17 pisteen jami, jonka jälkeen puolestaan Andyn 14 pisteen Turun vastaisku. Nämä pisteet jäivätkin Turun viimeisiksi pisteiksi Tampereen tykitellen loppupelin 5 jamissa pisteitä 54-0. Peli päättyi tilanteeseen 218-69.

Turun jammereista edukseen näyttäytyi erityisesti #3 Andy, joka pääsi useampaankin otteeseen toiselle pistekierrokselle ja suoriutui pelistä vain -6 pisteen kokonaissaldolla. Tampereen pisteniekkana oli tälläkin kertaa #911 Tuhis, joka suoritti tyylikkään +98 pisteen pelin ja olleen joukkueen ylivoimaisesti paras jammeri. Jammeriviivalla tosin nähtiin pariin otteeseen katsojien iloksi myös nykyään täysipäiväisesti ainakin Suomi Cup peleissä pivotoiva #56 Naskali, joka kävikin tykittelemässä kasuaalisti kahden jamin aikana 25 pistettä joukkueelle. Jää arvoitukseksi nähdäänkö “Kirmeliä” kauden aikana jammeriviivalla useamminkin.

Peli oli molemmilta joukkueilta melko siisti, Tampereella rikkeitä koko pelin aikana vain 17, Turulla 19.

Turku pelaa seuraavan ottelun Kouvolassa Kalliota vastaan. Tampere kohtaa seuraavaksi Helsingin maaliskuun alussa Helsingissä järjestettävässä turnauksessa.

Tampere vs. Turku
Kuva: Jukka O. Kauppinen

 

 

Tampereen pisteidentekijät

JAMEJA LIIDIT PISTEET + PISTEET – +/- JÄÄHYT
#123 Ninni 7 4 38 -27 11 1
#28 Luokkakallio 6 3 17 -17  0 1
#36 Anttila 8 6 33 -16 17 1
#56 Naskali 2 2 25 -2 23 0
#911 Tuhis 9 8 105 -7 98 0

 

Turun pisteidentekijät

JAMEJA LIIDIT PISTEET PISTEET – +/- JÄÄHYT
#080 Queerika  –  8 0
#3 Handy Andy 9 4 37 -43 -6 2
#314 CutCut 11 2 14 -84 -70 1
#4 Pale Lee 1 0 2 -11 -11 1
#9 Kovistella 1 0 0 -9 -9 0
#942 M. Ullan Alla 9 2 8 -69 -61 0

 

Helsinki Roller Derby (Queen B’s) 104 – 157 Oulu Roller Derby (Shitty City Rollers)

Toisessa ottelussa vastakkain olivat Helsinki Roller Derby ja Oulu Roller Derby. Viime kauden voittajina ja vahvasta näytöstään aloitusturnauksessa, lähti Helsinki tähän otteluun vahvana ennakkosuosikkina. Oulu kuitenkin aloitti pelin erinomaisen hyvällä vireellä vieden ottelun kolme ensimmäistä liidiä Helsinkin jammereiden kuumottaessa kannoilla. Pelin ensimmäisen jammerijäähyn otti Oulun Pate #999, jonka seurauksena Helsinki saikin seuraavissa jameissa pistetilinsä avattua ja noustua ensimmäisen ja viimeisen kerran johtoasemaan tilanteen ollessa 21-18.

Oulu
Kuva: Jukka O. Kauppinen

Oulu pelasi tässäkin pelissä viime turnauksessa tutuksi tulleella Pate-Shamira-Anneli -jammerikierrollaan, Helsingin pelatessa melkein koko pelin tasaisella neljällä Knuuttilalla #88, Nökillä #42, Milliksellä #394 ja Yaffalla #97.

Oulun ensimmäisen periodin alkupuolen vahvuuksina näyttäytyivät erinomaisesti Helsingin seiniin tehoavat aloitushyökkäykset, joita Helsinki ei pystynyt torppaamaan. Periodin puolivälissä Oulu johti peliä edelleen pisteillä 25-45.

Aloitushyökkäysten lisäksi Oulu osoitti myös erinomaisen vahvaa ja yhtenäistä puolustusta. Molemmat joukkueet pelasivat varsin puhdasta peliä, eikä suurempia rikesumia nähty kummaltakaan joukkueelta. Peliaikaa ollessa jäljellä 8 minuuttia, sai Oulu kerättyä itselleen 10-0 jamin ja kasvatettua johtoasemaansa tilanteeseen 35-60.

HRD:n puolustus ei aivan näyttäytynyt yhtä vahvana kuin mitä viime turnauksessa nähtiin. Joukkueen rosterissa nähtiinkin muutamia muutoksia. Aiemmista peleissä vahvoja suorituksia osoittaneet Lotta ja Laatikainen puuttuivat blokkereista, eikä jammerikierrossa ollut myöskään Virolaista. Periodin puolivälissä tapahtui valitettava pivot-Halkosen loukkaantuminen, mikä saattoi ainakin henkisesti hieman lannistaa Helsingin puolustusrintamaa.

Periodi päättyi Oulun 0-14 jamiin vieden heidät nyt jo 28 pisteen johtoon tilanteessa 51-79. Ensimmäisen periodin liidit Helsinki 7, Oulu 15. Rikkeet Helsinki 6, Oulu 5.

Toiselle periodille Helsinki lähti selkeästi päättäväisenä ja kirikin kolmella ensimmäisellä liidillään pisteitä, kunnes Pate vastasi 0-14 jamilla pitäen Oulun johtoasemissa 67-93. Toisen erään puoliväliin asti keräiltiin pieniä pisteitä vuoron perään. Edes ylivoimilla ei kumpikaan joukkue pystynyt keräämään suuria pistesaldoja.

Viimeiseen kymmeneen minuuttiin lähdettiin tilanteeseen 97-111. Knuuttilan cutting-rangaistuksen ja Oulun vahvan hyökkäyspelin ansiosta Pate onnistui keräämään 0-14 jamin Oululle vieden heidät mukavaan, joskaan ei turvalliseen 97-125 johtoon. Jamissa 18 nähtiin taas Paten ylivoimajami, joka vei Oulun vielä vahvempaan nousuun.

Pelikelloa ollessa jäljellä reilut kaksi minuuttia ja piste-eron ollessa 41 pistettä Oulun hyväksi, alkoi Oulun voitto olla jo lähes sinetöity. Helsingin Nöki otti vielä toiseksi viimeisessä jamissa liidin ja sai Helsingille neljä pistettä, mutta tämän jälkeen Oulu kruunasi voittonsa 0-14 jamillaan. Lopputulos 104-157.

Helsingin peliin vaikutti varmasti se, ettei aikaisemmissa pelissä nähtyjä liimapelaajia nähty ainakaan tässä rosterissa, mutta ylipäätään Helsingin pelissä näkyi hienoinen sekavuus – ehkä uudet lineupit sekoittivat aiemmin hyvin järjestäytynyttä toimintaa, ehkä vastustajaa aliarvioitiin tai Oulu yksinkertaisesti onnistui sekoittamaan pakan niin hyvin, ettei Helsinki päässyt näyttämään niin vahvalta kuin mitä se on aikaisemmissa peleissä osoittanut olevansa.

Katsojana odotti koko ajan Helsingin vastaiskua Oulun johtoon, mutta sitä ei koskaan tullut. Helsingin peluutus myös vaikutti hieman aikaisempaa poikkeavalta, eikä esimerkiksi pitkiä jameja nähty juurikaan. Aiempien pelien perusteella oli melko selvää, että Oulun suurin uhka vastustajalle olisi jammeri Pate (viime pelissä Turkua vastaan hänen suorituksensa huikea +101), mutta Helsingin penkillä ei lähdetty erityisesti suunnittelemaan peluutusta tätä tehopelaajaa vastaan, mikä olisi saattanut muuttaa pelin kulun. Helsinki sai kuin saikin toisella periodilla nostettua liidiensä määrää, mutta ei onnistunut käyttämään niitä hyväkseen siten, että olisi saanut kurottua piste-eroa kasaan. Helsinki ei myöskään käyttänyt hyväkseen jäljellä olevaa official reviewtään viimeisen jamin jälkeen pelikelloa ollessa jäljellä alle 30 sekuntia. Vaikka tappio oli tässä vaihessa varsin selvä, pelatataan Suomi Cupissa myös piste-erosta, jolloin tällä viimeisellä jamilla oltaisiin voitu sitä vielä kuroa.

Oulu sen sijaan taisteli enemmän kuin hyvin ja ylitti varmasti kaikkien odotukset. Oulu tahtoi tästä pelistä selkeästi Helsinkiä enemmän, mikä näkyi paitsi radalla vahvana puolustuksena ja puhtaana pelinä, myös penkin järkevänä peluutuksena ja ajanhallintana. Oulu kuitenkin osoitti tässä pelissä myös, ettei ole mikään yhden superjammerin varassa, sillä Paten lisäksi pelissä nähtiin Oulun Annelilta #47 paitsi tyylikästä jalkatyöskentelyä, myös erinomainen kokonaissuoritus +42 kokonaissaldollaan ja 77% liidiprosentillaan.

Toisen periodin liidit Helsinki 12, Oulu 8. Rikkeet Helsinki 10, Oulu 10.

Helsinki kohtaa seuraavaksi Kouvolan 9.12.2017 järjestettävässä turnauksessa ja Oulu Kallion 27.1.2018.

Helsingin pisteidentekijät

  JAMEJA LIIDIT PISTEET + PISTEET – +/- JÄÄHYT
#394 Millis 11 4 19 -34 -15 1
#42 Nöki 12 8 38 -21 17 0
#88 Knuuttila 12 4 26 -65 -29 3
#97 Yaffa 7 3 11 -37 -26 1

 

Oulun pisteidentekijät

  JAMEJA LIIDIT PISTEET+ PISTEET – +/- JÄÄHYT
#47 Anneli 13 10 51 9 42 1
#555 Shamira 14 2 29 76 -47 1
#999 Pate Pop 15 10 77 19 58 1