ice-hockey
Urheilu

Jääkiekko – MM-kilpailut Suomessa jälleen vuonna 2023

Me suomalaiset rakastamme jääkiekkoa jokaisessa ikäpolvessa. Toisille jääkiekko on osa elämää aktiivisena penkkiurheiluna, toisille harrastuksena ja kolmansille ammattina. SM-liiga aloittaa jääkiekkokauden syksyllä runkosarjalla. Viimeinen jääkiekkokauden ottelu pelataan keväällä MM-kisoissa. Näin ollen jännitystä on jääkiekon parissa tiedossa runsaasti ja pitkäksi aikaa aina kerrallaan.

Monilla meistä on oma suosikkijoukkue. Joukkue saattaa olla asuinpaikkamme oma joukkue tai synnyinpaikan oma joukkue. Tampereella jääkiekkoa pelataan sekä Ilveksessä että Tapparassa, jolloin joukkue valitaan yleensä perheen perinteiden mukaisesti. Toisaalta joukkueen valintaan voivat vaikuttaa myös monet syyt.

Tärkeintä ei kuitenkaan ole joukkueen nimi tai menestys, vaan peleistä nauttiminen. Toiset joukkueet menestyvät huomattavasti paremmin kuin toiset, mutta pelien seuraaminen on silti hyvin jännittävää. Leijonat ovat hyvä esimerkki siitä, kuinka joukkue ei ole aina menestynyt, mutta kuinka joukkuetta kannatetaan vuosittain erittäin äänekkäästi.

Vuoden 2023 jääkiekon MM-kisat

Jääkiekon MM kisat

MM-kilpailut pelattiin vuonna 2022 Suomessa Tampereella. Olikin suuri yllätys, kun MM-kilpailuiden loppupuolella ilmoitettiin, että Suomessa järjestetään myös vuoden 2023 MM-kilpailut. Alun perin jääkiekon MM-kilpailut piti järjestää vuonna 2023 Venäjällä, mutta maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi IIHF päätti vetää kilpailut pois Venäjältä. Alun perin MM-kilpailuiden isännäksi olivat hakeneet myös Slovenia ja Unkari, mutta Unkari päätyi vetämään hakemuksensa pois.

IIHF päätti lopulta, että MM-kilpailuiden järjestäjiksi päätyvät yhdessä Suomi ja Latvia. Vaikka päätös syntyi lopulta nopeasti, ei se ongelmia aiheuttanut. Latviassa oli jo järjestetty kuplaolosuhteissa käydyt MM-kilpailut vuonna 2021. Tuolloin maailmantilanne vaati erinäisiä muutoksia kilpailuiden järjestämiseksi, mutta kilpailut onnistuivat. Suomessa puolestaan kilpailut on vasta järjestetty, joten myös Suomella on hyvät puitteet uuteen kierrokseen kilpailuisäntänä.

MM-kilpailuiden isännöinnillä on suuri merkitys erityisesti Latvialle, sillä vuoden 2021 kilpailut jouduttiin pelaamaan tyhjillä katsomoilla. Nyt tiedossa on siis myös Latviaan kisaturisteja, joita Latvia olisi toivonut jo vuoden 2021 otteluihin.

Tulevat MM-kilpailut

Tällä hetkellä myös tulevien vuosien MM-kilpailuiden isäntämaat. Vuonna 2024 pelattavat MM-kilpailut pelataan Tšekissä. Vuonna 2025 MM-kilpailut tullaan järjestämään Ruotsissa ja Tanskassa. Vuonna 2020 oli tarkoitus järjestää MM-kilpailut Sveitsissä, mutta pandemian vuoksi kilpailut peruttiin. Nyt onkin päätetty, että kilpailut pidetään vihdoin vuonna 2026 Sveitsissä.

MM-kilpailuiden eteneminen sekä Tampereella että Riikassa

Vaikka MM-kilpailuihin liittyy paljon sellaista, mitä emme vielä voi tietää, on kuitenkin joitakin järjestelyitä jo päätetty. Tällä hetkellä tiedämme muun muassa sen, mille aikavälille kilpailut ajoittuvat. Samalla on selvillä jo sekä lohkot että kisapaikat. Jännityksellä odotamme, millainen kilpailuiden lopullinen otteluohjelma tulee olemaan.

Tähän päivään mennessä on jo päätetty, että Suomessa pelataan vuonna 2023 pelataan A-lohkon alkulohko ja Riiassa B-lohkon alkulohko. Kun puolivälierät koittavat, pelataan puolivälieristä kaksi Tampereella ja kaksi Riiassa. Välierät sekä mitalipelit pelataan Tampereella.

Vaikka otteluiden kulkua emme voi vielä tietää, on selvää, että kiekkohuumaa on tiedossa sekä Riiassa, että Tampereella. Joukkueille molemmat kilpailupaikat ovat myös tuttuja, sillä sekä Tampere että Riika ovat vasta hiljattain isännöineet MM-kilpailuita.

Kilpailuiden aikataulu

MM-kilpailut käydään vuonna 2023 toukokuun 12.–28. päivä. Vielä ei ole saatavilla tarkempaa otteluohjelmaa, sillä otteluohjelmasta ilmoitetaan vasta lähempänä. Selvää on, että ensimmäiset MM-ottelut pelataan 12. toukokuuta ja finaali pelataan 28. toukokuuta. Nähtäväksi kuitenkin jää, että millaisella aikataululla joukkueet kohtaavat toisensa.

MM-kilpailut etenevät alkulohkon jälkeen pudotuspeleistä finaaliin. Ensimmäinen etappi on puolivälierät, jonka jälkeen koittavat välierät. Viimeisenä pelataan pronssiottelu sekä finaali.

Joukkueet vuonna 2023

Joukkueet jaetaan aina ennen MM-kilpailuiden alkua lohkoihin A ja B. Alkulohkoissa pelataan oman lohkon joukkueita vastaan. Kun alkulohkosta siirrytään puolivälieriin, tulevat vastaan toisen lohkon joukkueet. Lohkosijoituksella on merkitystä, sillä joukkueen sijoitus alkulohkossa määrittelee sen, kenet joukkue kohtaa puolivälierissä.

A-lohko

 • Suomi
 • Ruotsi
 • Tšekki
 • Saksa
 • Tanska
 • Ranska
 • Itävalta
 • Unkari

B-lohko

 • Kanada
 • Yhdysvallat
 • Sveitsi
 • Slovakia
 • Latvia
 • Norja
 • Kazakstan
 • Slovenia

Järjestelyt vuoden 2023 MM-kilpailuille

Järjestelyt on aloitettu heti kun tieto isännöinnistä saatiin. Tampereella suuria muutoksia järjestelyihin ei todennäköisestikään tarvita, sillä vuoden 2022 kilpailut sujuivat erittäin onnistuneesti. Riikassa järjestelyihin todennäköisesti joudutaan panostamaan hieman enemmän, sillä edelliset MM-kilpailut järjestettiin tyhjille katsomoille. Tulevana vuonna onkin todennäköistä, että kisaturisteja tulee olemaan paljon.

Vuonna 2022 MM-kilpailuiden jälkeen huomattiin, että voiton jälkeinen juhlinta aiheutti ongelmia erityisesti Helsingissä, mutta myös isäntäkaupungissa Tampereella. Tampereella jääkiekkokansan toimintaan ennakoitiin siten, että Keskustorin suihkulähde suojattiin kupolilla. Perinteisesti suihkulähteessä on uitu ja kiipeilty, jos Leijonat ovat voittaneet kultaa. Tänä vuonna päädyttiin kuitenkin suihkulähteen suojaamiseen niin juhlijoiden kuin suihkulähteen turvaksi.

Helsingissä juhlinta aiheutti kuitenkin huomattavasti suurempia ongelmia. Helsinki oli päätynyt suojaamaan Havis Amandan, eli Mantan, aidoilla. Juhlinnassa aidat kuitenkin kaatuivat ja juhlijat kiipeilivät Mantan päälle. Näin yli 100-vuotiaaseen patsaaseen tuli runsaasti vaurioita. Havis Amandan lisäksi Ravintola Kappeli kärsi suurista tuhoista, kun sen katolle kiipesi satoja juhlijoita. Museoviraston suojelema rakennus kärsi mittavia tuhoja, joiden taustalla oli muun muassa ilkivaltaa.

On selvää, että vuoden 2022 juhlien aiheuttamiin ongelmiin paneudutaan vuoden 2023 MM-kilpailuiden aikaan. Pääsemme kuitenkin vasta lähempänä näkemään, miten mahdolliset tuhot pyritään minimoimaan.

Leijonat – Suomen jääkiekon ylpeys

Leijonat ovat Suomen jääkiekkomaajoukkue, joka edustaa Suomea kansainvälisissä kilpailuissa. Tunnetuimpia kilpailuja ovat MM-kisat keväällä, sekä talviolympialaiset neljän vuoden välein kevättalvella. Vuonna 2022 Leijonat onnistuivat peräti kaksi kertaa voittamaan kultaa, ensin Pekingin Olympialaisissa, sitten MM-kilpailuissa Tampereella. Vuosi olikin poikkeuksellinen, sillä edelliset kultamitalit olivat vuosilta 1995, 2011 sekä 2019.

Leijonien kokoonpanosta ei vielä ole tietoa, vaan julkaistaan vasta toukokuussa 2023. Spekulaatiot kokoonpanosta ovat kuitenkin alkaneet jo heti vuoden 2022 MM-kilpailuiden jälkeen. Todennäköistä on, että kilpailuun osallistuu useita jäseniä vuoden 2022 joukkueesta. Odotettavissa on myös, että päävalmentajana toimii Jukka Jalonen, joka on valmentanut Leijonat voittoon jo usean vuoden aikana.

Kesällä 2022 Marko ”Mörkö” Anttila kertoi, että ei välttämättä edusta Suomea enää vuoden 2023 MM-kilpailuissa. Tämä voi olla faneille suuri pettymys, sillä Mörkö on noussut vuosien varrella suomalaisten sankariksi. Vielä mikään ei ole varmaa, joten jäämme odottamaan tulevan vuoden mukanaan tuomia uutisia.