hockey puck
Urheilu

Ringeten MM-kisat ovat Suomessa 2022

Vielä muutama vuosikymmen taakse päin oli ringette harvinainen laji Suomessa. Vuosien vieriessä laji kuitenkin alkoi keräämään harrastajia. Tänä päivänä ringetteä harrastaa tuhannet ihmiset Suomessa. Lajia harrastetaan pääasiassa aikuisten parissa, mutta nuorimmat harrastajat ovat alle kouluikäisiä. Kanadasta lähtöisin oleva laji on levinnyt Suomen ohella, Ruotsiin, Yhdysvaltoihin, Slovakiaan, Tšekkiin, Ranskaan sekä Venäjälle.

Vuosien aikana ringette on noussut yhä suositummaksi harrastukseksi ja vakiinnuttanut ammattilaistasoaan. Nyt vuonna 2022 ringeten MM-kilpailut järjestetään Suomessa. Ringette ei aiheuta yhtä suurta huumaa, kuin esimerkiksi jääkiekko. Mutta joukkueilla on uskolliset kannatusjoukot, eikä MM-kilpailuita ole käyty tyhjille katsomoille. Vuonna 2022 oteltiin keväällä jääkiekon MM-kilpailut Suomessa Tampereella. Nyt syksyllä alkavat ringeten MM-kilpailut ovatkin oiva päätös onnistuneelle vuodelle.

Suomi voitti jääkiekon MM-kultaa. Jännityksellä odotamme, että onko MM-kultaa tiedossa myös ringeten MM-kilpailuista.

Ringeten MM-kilpailut 2022

Suomi on vuoden 2022 Ringeten MM-kilpailuiden isäntämaana. MM-kilpailut otellaan Espoossa Metro Areenalla sekä Tapiolan Jäähallilla 31.10–6.11. MM-kilpailuilta odotetaan täysiä katsomoita, kun ringeten huippujoukkueet Kanada ja Suomi kohtaavat Sam Jacks Poolissa. Odotettavissa on jännittäviä hetkiä, kun kaksi huippujoukkuetta kohtaavat toisensa. Samalla ringetessä otellaan President’s Pool sekä Junior Pool, joten kilpailuiden aikaan jännitettävää riittää paljon.

Erityisen piirteen ringeten MM-kilpailuille tuo se, että Presidentti Sauli Niinistö toimii Espoon MM-kilpailuiden suojelijana. Liput ovat olleet jo tovin myynnissä, joten jos aiot katsomoon seuraamaan ringetteä, on aika hankkia liput. Ringetteä ei ole pelattu tyhjille katsomoille, sillä lajin suosio on korkealla. Näin ollen kannattaa varautua, että parhaat paikat ovat jo varattuja.

Jännitystä otteluihin tuo varmasti se, että viimeksi ringeten MM-kilpailut on pelattu Kanadassa Burnabyssä vuonna 2019. Valitettavasti vallinnut pandemia aiheutti tauon MM-kilpailuiden järjestämiselle. Harjoitukset eivät kuitenkaan ole tyystin tauonneet, joten kenties odotettavissa on kovan luokan peliä, kun ottelevat maat antavat parastaan.

Kilpailuihin osallistuvat maat

MM-kilpailuihin osallistuu kaiken kaikkiaan viisi maata, jotka ovat jaettu kahteen osaan. Kanada ja Suomi ottelevat toisiaan vastaan maailmanmestaruudesta. Yhdysvallat, Ruotsi ja Tšekki ottelevat puolestaan President’s Poolin joukosta. Suomi ja Kanada ovat huipputason ringettemaita, kun taas Yhdysvallat, Tšekki ja Ruotsi ovat vielä kehitys asteella.

Suomi ja Kanada ovat kohdanneet toisensa vuosien varrella toistuvasti sekä naisten- että junioreiden ringeten maailmanmestaruusotteluissa. Ringette on kehitetty Kanadassa, eikä näin ollen ole yllätys, että vuosien ajan Kanada dominoi MM-kilpailuita. Asetelmat ovat kuitenkin muuttuneet ja viime vuosina Suomi on dominoinut naisten ringeten MM-kilpailuita. Jatkuuko dominointi yhä vuonna 2022, vai ovatko asetelmat kääntyneet taas päinvastoin? Tämä jää vielä toistaiseksi nähtäväksi.

Sam Jacks Pool ratkaisee maailmanmestaruuden 4.–6.11. 2022

Sam Jacks Pool pelataan kahdessa osassa. Ensimmäinen finaalipeli pelataan 4.11.2022 ja seuraava 6.11.2022. Ringeten huippumaat Suomi ja Kanada kohtaavat Sam Jacks Poolissa, jossa selvitetään naisten maailmanmestaruuden voittaja. MM-kullan voittajaksi valitaan se joukkue, joka kahden finaaliottelun aikana onnistuu keräämään enemmän pisteitä itselleen. Pisteitä joukkue saa seuraavalla tavalla: otteluvoitto tuo kaksi pistettä, tasapeli tuo yhden pisteen. Tappiosta joukkueet eivät saa ollenkaan pisteitä.

Ensimmäinen finaaliottelu voi päättyä tasapeliin, sillä kyseisessä ottelussa ei pelata jatkoaikaa. Jos joukkueet ovat vielä toisen finaaliottelun päätteeksi tasapisteissä keskenään, otetaan jatkoaika käyttöön. Jatkoaika käynnistyy tasatilanteessa 0–0. Ensimmäinen jatkoerä kestää 15minuuttia ja se pelataan kokonaan. Mikäli ottelun ensimmäisen jatkoerän ei vielä tuo voittoa ja joukkueet ovat tasatilanteessa, on toisen jatkoerän aika. Maailmanmestaruuden voittaja on se, joka ensimmäisenä tekee maalin.

Junior Pool pelataan Suomen ja Kanadan välillä 3.-5.11

Kuten Sam Jacks Poolissa, myös Junior Poolissa kohtaavat huippumaat Kanada ja Suomi. Ottelussa mittaa toisistaan ottavat U21 nuorten maajoukkueet. Itse ottelu kulkee samalla tavalla, kuin Sam Jacks Poolin ottelu.

President’s Pool kilpaillaan 31.10–4.11. 2022

MM-kilpailuissa vielä kehittymässä olevat ringettemaat kohtaavat toisensa President’s Pool lohkossa. President’s Poolissa pelaavat vuonna 2022 Yhdysvallat, Tšekki sekä Ruotsi. Joukkueet pelaavat MM-kilpailuissa kaksinkertaisen alkusarjan toisiaan vastaan. Jokainen ottelu käydään aina voittoon saakka. Jos ottelun tulos varsinaisen peliajan jälkeen tasan joukkueiden kesken, pelataan otteluissa jatkoaika. Toisin kuin Sam Jacks Poolissa, jo ensimmäinen jatkoaika päättyy, kun toinen joukkueista tekee maalin.

Se joukkue, joka voittaa alkusarjan, pääsee suoraan finaaliin, kun taas sarjakakkonen ja -kolmonen pelaavat pudotusottelun keskenään. Pudotusottelun voittaja kohtaa lopulta finaalissa alkusarjan voittajan. Joukkue, joka on finaalin voittaja, on President’s Pool -sarjan voittaja.

Otteluohjelma

  • President’s Pool 31.10.-4.11.2022
  • Junior Pool 3.-5.11.2022
  • Sam Jacks Pool 4.-6.11.2022
  • President’s Bronze 5.11.2022
  • President’s Trophy 6.11.2022

Ringette Suomessa

Suomeen Ringette rantautui vuonna 1979 Juhani Wahlstenin tuomana. Vuosien varrella laji alkoi saamaan suurempaa suosiota ja levisi koko Suomen alueelle. Ensimmäisenä ringetteä alettiinkin harrastamaan Turussa, jossa Wahlsten valmensi jääkiekkotyttöjä. Wahlsten toi erään Kanadan matkansa päätteeksi tyttöjen harjoituksiin ringeten kumirenkaat. Ringette alkoi ottamaan tuulta alleen ja pian perustettiin ensimmäinen ringetteseura, eli Turun Siniset. Tänä päivänä Turun Siniset ovat yhä voimissaan, mutta tunnetaan nimellä Turun Ringette.

Suomi on menestynyt erittäin hyvin ringeten parissa. Kun vuonna 1990 alkoivat ringeten MM-kilpailut, Kanada dominoi kilpailuja. Suomi kuitenkin alkoi kehittymään lajissa nopeasti ja nykyisin Suomi onkin dominoinut otteluita tehokkaasti. Vuoteen 2019 mennessä Suomi oli voittanut peräkkäin peräti seitsemän mestaruutta. Samalla mestaruuksia oli kertynyt yhteensä yhdeksän.

Vuoden 2022 kisat – Saako Suomi kymmenennen voittonsa?

Vuonna 2022 Suomi emännöi ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen ringeten MM-kilpailuja. jännitys tiivistyy Espoossa, kun maailmanmestaruutta selvitetään Espoon Metro Areenalla. Odotettavissa on, että finaaliotteluissa katsomot ovat täynnä.

Suomalaisia kilpailu jännittää, sillä nuorten kilpailuissa Kanada on voittanut kultamitalin kolmesti peräkkäin. Naisten maailmanmestaruus on mennyt puolestaan suomalaisille jo seitsemän kertaa. Yhteensä suomalaiset ovat kuitenkin voittaneet maailmanmestaruuden jo yhdeksän kertaa. Jännityksellä odotammekin, että ovatko vuoden 2022 kilpailut menestyksekkäät Suomelle. Jos Suomi voittaa Kanadan Sam Jacks Poolissa, on Suomi voittanut ringeten maailmanmestaruuden jo 10 kertaa.

On selvää, että suomalaiset taitavat ringeten, joten voimme odottaa jännitystä tulevilta otteluilta tämän vuoden marraskuussa.