roller skates
Urheilu

Roller Derbyä harrastetaan myös Suomessa

Roller Derby on rullaluisteluun perustuva joukkuelaji, joka on saanut alkunsa jo 1920-luvulla. Alun perin laji syntyi Yhdysvalloissa, jossa se alkoi kasvattamaan suosiotaan nopeasti. 1930-luvulla lajiin tarttui myös Leo Selzer, joka toimi lajin promoottorina. Selzer halusi kehittää lajia entisestään, ja näin lajissa alettiin ottamaan entistä enemmän kontaktia. Selzer nimesi Roller Derbyn Transcontinental Roller Derbyksi. Vuoteen 1939 mennessä Selzerin oma roller derby- ryhmä vakiinnutti lajin säännöt.

Alun perin lajia harrastettiin ovaalin muotoisella radalla, jossa harrastajat luistelivat kilpaa. Samalla rullaluisteluun oli yhdistetty showpaini. Showpainille on tyypillistä, että ottelijoilla on omat taiteilijanimensä. Tämä piirre otettiin käyttöön myös Roller Derbyn parissa. Yhä tänä päivänä osa ottelijoista käyttää taiteilijanimiä, vaikka showpainin osuus on painunut historiaan.

Nykyisin lajista on olemassa kaksi versiota, joista toinen pelataan kaaltevalla radalla. Tätä versiota kutsutaan nimellä banked track. Tunnetumpi ja suositumpi versio on puolestaan flat track. Yleensä kun Roller Derbystä puhutaan, puhutaan juuri flat track versiosta.

Roller Derby tänä päivänä

Roller Derby koki suuria muutoksia 2000-luvulle tultaessa. Koko 1900-luvun ajan Roller Derby oli ollut ainoastaan ammattimaisuuteen perustuvaa toimintaa, jolloin kilpailijat olivat yrityksen palkkalistoilla. Tämä toi lajiin oman haasteensa, sillä kun katsojat ja TV-yhtiöt olivat kiinnostuneita lajista, oli luistelijoilla töitä. Mutta kun kiinnostus laantui, jäivät myös luistelijat työttömiksi.

Tämän päivän Roller Derby syntyi 2000-luvun alussa erinäisten vaiheiden kautta. Aluksi lajia yritettiin elvyttää vanhalla kaavalla, eli ammattimaiseksi lajiksi, jossa luistelijat olisivat palkkalistoilla. Tämä ei kuitenkaan 2000-luvun rullaluistelijoita innostanut vaan he päättivät aloittaa Roller Derbyn täysin puhtaalta pöydältä.

2000-luvun alussa Roller Derby alkoi yleistyä amatöörimäisenä harrastuksena, mutta jo vuonna 2006 oli laji yleistynyt kohtalaisen hyvin. Tuolloin Yhdysvalloissa oli Roller Derby seuroja jo yli 100. Olikin selvää, että laji tulee yleistymään ja leviämään. Saman vuoden aikana Roller Derby löysikin paikkansaa myös eurooppalaisten, kanadalaisten sekä australialaisten sydämissä. Suomeen Roller Derby rantautui vuonna 2009, ja on pysynyt vauhdissa siitä lähtien. Vuoteen 2012 mennessä oli seurojen määrä ylittänyt maailmanlaajuisesti 1500 rajan.

Roller Derby lajina

Roller Derby on nopeatempoinen laji, jossa joukkueet ottavat mittaa toisistaan. Jotta lajissa on mahdollista menestyä, vaaditaan kilpailijoilta nopeutta ja hyvää kuntoa sekä strategioiden tekemistä. Myös kommunikoinnilla ja yhteen hiileen puhaltamisella on tärkeä merkitys lajissa. Laji ei missään nimessä ole helppo, vaan vaatii runsaasti harjoitusta sekä päättäväisyyttä.

Pääasiassa lajia harrastavat 18-vuotta täyttäneet naiset, mutta viime vuosien aikana myös nuorille ja miehille on ilmestynyt mahdollisuus harrastaa lajia. Laji on ennen kaikkea kontakti laji, jossa ei ole mailoja tai muita pelivälineitä. Ottelijoiden ainoat pelivälineet ovat quad-luistimet sekä oma kroppa. Jotta lajissa voi menestyä, on ottelijalla oltava sekä voimaa että ketteryyttä, mutta myös kykyä suunnitella omaa toimintaansa pelin näkökulmasta.

Voimakkaaksi kontaktilajiksi Roller Derby on poikkeuksellinen, sillä miehet harrastavat lajia huomattavasti vähemmän kuin naiset. Onkin selvää, että Roller Derby on hyvin poikkeuksellinen laji, joka kiehtoo urheilua seuraavia ihmisiä sekä harrastajia.

Itse ottelu

Roller Derbyssä pelataan kaksi 30 minuutin erää, jolloin yksi ottelu kestää yhteensä tunnin. Jokainen erä pitää sisällään jameja, jotka eivät kestä paria minuuttia pidempää aikaa. Jamit ovat eräänlaisia vaihtoja, eli yhden jamin pelaa yksi kentällinen, seuraavan jamin pelaa toinen kentällinen. Kun jamit vaihtuvat, on joukkueella aikaa vaihtaa pelaajat 30 sekunnin ajan.

Kun jamien alkaessa, joukkueiden pelaajat asettuvat lähtöasetelmiin. Kun vihellys kuuluu, aloittavat kaikki pelaajat luistelemaan. Ideana on saada joukkueen oma jammer virheettömästi läpi, jolloin jammerista tulee lead jammer. Lead jammer voi lopettaa jamin käsimerkillä, kun hän itse haluaa. Ottelu ei voi ikinä päättyä tasan, vaan kilpailijat jatkavat jatkoajalla niin kauan kuin se on tarpeellista.

Roller Derby joukkueet

Joukkueen kokoonpano:

  • Jäseniä voi olla aina maksimissaan 15.
  • Radalla ei saa olla enempää kuin viisi ottelijaa kerrallaan.
  • Täydellä kentällisellä pelaavat neljä blokkeria sekä jammeri.
  • Ainoastaan jammeri voi tehdä pelissä pisteitä.
  • Pelissä on yksi pivot blokkeri, hänelle jammeri voi siirtää oman statuksensa.
  • Jos jammer siirtää statuksensa pivotille, voi pivot tehdä myös pisteitä.
  • Jammerin kypäränsuojus on tähtikuvioitu Pivotin kypäränsuojus on raidallinen.
  • Muilla kolmella kenttäpelaajalla ei ole kypäränsuojusta.

Ottelun kulku

Otteluissa jammer kerää pisteitä ohittamalla vastapuolen blokkereita. Ohitus hyväksytään siinä vaiheessa, kun jammerin lantio ohittaa radalla blokkerin lantion. Pisteitä ei tule, jos ohitus ei tapahdu rajojen sisällä tai ohituksessa rikotaan sääntöjä. Näin ollen blokkerien tehtävänä on auttaa oma jammer vastapuolen blokkereiden ohi ja samalla pitää vastapuolen jammer takana. Ottelun aikana blokkereita on mahdollista taklata ja jammerin eteneminen on mahdollista estää.

Ensimmäisellä kierroksella ei vielä kerry pisteitä, vaan lead jammeriksi päätyy kierroksella kaikki muut ohittanut pelaaja. Jammerilla on suuri merkitys, sillä pisteiden keräämisen ohella jammer voi myös keskeyttää jamin halutessaan. Tämä auttaa muun muassa siihen, että lead jammer voi lopettaa kierroksen ennen kuin vastapuolen jammer pääsee pistekierrokselle.

Kun ottelu alkaa, ovat jammerit jammerviivan takana ja blokkerit viivan edessä. Ottelu alkaa yhdellä pillin vihellyksellä ja päättyy neljällä lyhyellä vihellyksellä.

Roller Derby Suomessa

Kuten sanottu, Roller Derby rantautui Suomeen vuonna 2009. Aluksi vain naisilla oli oma joukkueensa lajin parissa. Vuonna 2009 perustettiin Helsinki Roller Derby, joka on Suomen vanhin Roller Derby seura. Seura on yhä toiminnassa tänä päivänä.

Vuonna 2013 Suomen Roller Derby päätyi myös kansallisen roller derby -liigan perustamiseen. Tuolloin muualla Euroopassa ei vielä ollut tarjolla liigoja, joten Suomi toimi Euroopan edeltä kävijänä perustamalla liigan. Tänä päivänä suomalaiset naiset voivat pelata sekä SM-liigassa että l divisioonassa.

Myös miehet voivat pelata Suomessa Roller Derbyä. Vaikka miesten keskuudessa Roller Derby ei ole yhtä suuressa suosiossa, on suosio kuitenkin kohtalainen. Vuodesta 2019 alkaen ovat myös miehet saaneet Suomessa oman kansallisen sarjansa.

Suomessa toimii Roller Derbyn kattojärjestönä Roller Derby Finland (RDF). Yhteensä saman katon alla onkin tänä päivänä 21 jäsenseuraa ympäri Suomea. Lajin suosio on kasvanut hitaasti, mutta samalla hyvin varmasti.