softball
Urheilu

Superpesis kausi 2022 – 100-vuotta pesäpalloa

Pesäpallo on yksi suomalaisten suosimista lajeista, joka näkyy monen suomalaisen arjessa kesäisin. Jokainen kausi on ollut jännittävä ja pesäpallon historiaan mahtuu Suomessa niin erittäin hyviä hetkiä, kuin tragedioita. Kaikesta huolimatta palloa lyödään vuodesta toiseen, eikä into katoa harrastajien tai penkkiurheilijoiden parissa. Kausi 2022 on yksi suomalaisen pesäpallon suurimpia virstanpylväitä, nimittäin suomalainen pesäpallo täyttää tänä vuonna 100-vuotta.

100-vuotisjuhla tulee todennäköisesti näkymään eri tavoilla läpi koko kauden 2022. Jokainen joukkue viettää juhlavuotta omalla tavallaan, mikä tuo varmasti väriä pesäpalloon. Pesiksen satavuotista taivalta juhlitaan kuitenkin erityisesti tulevaisuuteen satsaamalla. Juhlavuonna pyritään kiinnittämään entistä enemmän huomiota lasten ja nuorten toimintaan. Lisäksi ympäristöasiat ovat osana juhlavuoden teemaa.

Tällä kaudella pelataan myös 87. Itä-Länsi-ottelu Miesten Superpesiksessä. Heinäkuussa pelattava ottelu on yksi kauden jännittävimpiä ja odotetuimpia otteluita.

Kauden 2022 Superpesis joukkueet

Kaudella 2021 Superpesiksessä oli osallisena 15 joukkuetta. Manse PP voitti kauden 2021, kun se kohtasi kultapelissä Kouvolan Pallonlyöjät. Kauden jälkeen koitti pudotus Ykköspesikseen yhdelle joukkueelle. Tänä vuonna emme näe Superpesiksessä pudonnutta Haminan Palloilijoita tai sarjapaikastaan luopunutta Siilinjärven Pesistä. Seuraavat 13 joukkuetta pelaavat Superpesiksessä kaudella 2022.

 • Manse PP
 • Kouvolan Pallonlyöjät
 • Sotkamon Jymy
 • Vimpelin Veto
 • Joensuun Maila
 • Kankaanpään Maila
 • Kempeleen Kiri
 • Imatran Pallo-Veikot
 • Koskenkorvan Urheilijat
 • Pattijoen Urheilijat
 • Hyvinkään Tahko
 • Seinäjoen JymyJussit
 • Kiteen Pallo

Superpesis kauden eteneminen

Runkosarjassa kukin joukkue pelaa 30 ottelua. Eli kyseessä on kaksinkertainen sarja, jonka lisäksi pelataan 6 lisäottelua. Pudotuspeleihin päätyvät ne kahdeksan joukkuetta, jotka olivat runkosarjassa parhaimpia. Pudotuspeleissä jännitys tiivistyy, sillä kaikki ottelusarjat tullaan pelaamaan paras viidestä-systeemillä.

Ne joukkueet, jotka jäävät runkosarjassa sijoille 12 ja 13, ottelevat putoamiskarsinnan. Se joukkueista, joka häviää paras viidestä-systeemillä putoamiskarsinnan, putoaa Ykköspesikseen. Putoamiskarsinnan voittaja puolestaan siirtyy Superpesiskarsintaan. Superpesiksen karsinnassa voittaja kohtaa Ykköspesiksessä toiseksi sijoittuneen joukkueen. Se joukkue, joka voittaa Ykköspesiksen, siirtyy suoraan Superpesikseen.

Manse PP – Kulkeeko pallo tänä vuonna yhtä hyvin kuin edellisenä vuonna?

Kausi 2021 oli poikkeuksellinen Superpesiksen parissa. Ensimmäistä kertaa voittajaksi onnistui nousemaan Manse PP. Tuolloin joukkueen lukkarina toimi Matti Iivarinen. Kaudella 2022 Iivarista ei kuitenkaan tulla näkemään, sillä hän päätyi lopettamaan peliuransa viime vuoden uskomattomaan voittoon. Ja mikä sen parempaa olisi, kuin lopettaa ura uskomattoman kauden jälkeen.

Tällä hetkellä Manse PP on yksi kauden 2022 ennakkosuosikeista. Joukkueen onnistumiseen uskotaan vahvasti, sillä joukkue on onnistunut vahvistumaan jopa vuodesta 2021. Iivarinen uskoo, että joukkueessa tehdyt muutokset ovat onnistuneita ja pelivire on uskomaton. Esimerkiksi Juhani Lehtimäen valintaa Manse PP:n pelijohtajaksi Iivarinen pitää erittäin onnistuneena päätöksenä.

Manse PP ei kuitenkaan ole ainoa ennakkosuosikki Iivarisen mielestä. Toinen kovanluokan joukkue on ehdottomasti Kouvolan Pallonlyöjät. Kouvolan Pallonlyöjät ovat pelanneet toistuvasti uskomattoman kauden, mutta kaatuneet viimeisillä metreillä. Kun finaalissa kokee tappion, nousee tahto entisestään. Onkin selvää, että Kouvolan Pallonlyöjät taistelevat tänä vuonna erittäin kovaa.

On kuitenkin selvää, että myös Joensuun Maila, Sotkamon Jymy sekä Vimpelin Veto ovat kovia vastuksia, sekä erittäin menestyneitä joukkueita. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Manse PP, Kouvolan Pallonlyöjät, Joensuun Maila, Vimpelin Veto ja Sotkamon Jymy ovat kaikki yhtä todennäköisiä voittajia.

Syksyllä pääsemme seuraamaan, kuka viisikosta nousee voittajaksi. Vai nouseeko voittajaksi yllätyksenä jokin muu joukkue. Jännittävä kausi on menossa, eikä yhtään sen vähäisempänä ajankohtana, kuin pesäpallon 100-vuotisjuhlakautena.

Itä-Länsi ottelu – Parhaat pesäpalloilijat ottavat mittaa toisistaan 9.-10.7.2022

Kaudella 2022 järjestetään 87. Itä-Länsi ottelu, joka on noussut jo yhdeksi perinteikkäimpiä otteluita Suomessa. Itä-Länsi-tapahtumassa ovat paikalla Suomen parhaat ottelijat. Viikonlopun aikana on mahdollista päästä seuraamaan miesten-, naisten-, B-poikien ja B-tyttöjen huippupesistä. Kilpailu järjestetään Tampereella Kaupin uudistetulla pesäpallostadionilla.

Lännen puolella pelaavat Hyvinkään Tahko, Kankaanpään Maila, Koskenkorvan Urheilijat, Manse PP, Pattijoen Urheilijat, Seinäjoen JymyJussit sekä Vimpelin Veto. Idän puolella pelaavat puolestaan Imatran Pallo-Veikot, Joensuun Maila, Kempeleen Kiri, Kiteen Pallo-90, Kouvolan Pallonlyöjät sekä Sotkamon Jymy.

Vaikka suuri osa Itä-Länsi-ottelun osallistujista pelaa Superpesiksessä, on osallistujia myös muista sarjoista, kuten Ykköspesiksestä. Joukkueet ottavat mittaa toisistaan koko viikonlopun ajan. Kun viikonloppu päättyy, tiedämme viikonlopun voittajat. Tähän mennessä miesten sarjassa länsi on voittanut ottelun 37 kertaa ja itä 39 kertaa. Naisten sarjassa länsi on voittanut sarjan 31 kertaa ja itä 25 kertaa. Miten käy kaudella 2022?

Ykköspesis – Kuka yltää Superpesikseen kauden 2022 jälkeen

Ykköspesiksen kausi 2022 käynnistyi jo toukokuussa. Ykköspesiksessä kilpailee kaudella 2022 12 miesten joukkuetta sekä 16 naisten joukkuetta. Jännitys on taattua, sillä jokainen joukkue antaa varmasti kaikkensa, jotta voitto tulisi kotiin. Tämän vuoden Ykköspesiksen voittaja nousee suoraan Superpesikseen kaudelle 2023. Mittava nousu onkin useiden joukkueiden tavoitteena. Toiseksi tullut joukkue puolestaan etenee Superpesiskarsintaan. Samalla kuitenkin kaksi joukkuetta tulee putoamaan Suomensarjaan.

Ykköspesis on käynnistynyt jo 14.5 Kouvolan Pallonlyöjien ja Haminan Palloilijoiden välisellä ottelulla. Runkosarja kestää 14.8 asti, jonka jälkeen mitellään Ykköspesiksen kultamitalista. Runkosarjassa pelataan yhteensä 24 ottelua joukkuetta kohden, joten kaudesta tulee yhtä tiivis, kuin edellisistä kausista.

Kauden 2022 joukkueet Ykköspesiksessä

Superpesiksestä putosi Ykköspesikseen kaudella 2021 Haminan Palloilijat. Muuten kokoonpano on sama, kuin vuonna 2021. Kauden joukkueet ovat Alajärven Ankkuritpesis, Alavuden Peli-Veikot, Haapajärven Pesä-Kiilat, Haminan Palloilijat, Ikaalisten Tarmo, Jyväskylän Lohi, Kannuksen Ura, Kouvolan Pallonlyöjät, Loimaan Palloilijat Juniorpesis, Oulun Lippo Juniorit, Puijon Pesis sekä Simon Kiri.

Kausi 2022 on täynnä jännitystä

100-vuotta täyttävä pesäpallo on Suomen kansallispeli, jonka opimme jo kouluiässä. Lähes jokainen suomalainen on jossain vaiheessa kokeillut pesäpalloa. Pesäpallo on vakiinnuttanut asemansa meidän suomalaisten sydämissä, olimme sitten ammattilaispelaajia, harrastelijoita tai penkkiurheilijoita.

Juhlavuonna pesäpallosta nautitaan monin tavoin. Jokainen joukkue tuo myös omalla tavallaan juhlavuoden esille. Kausi 2022 on alkanut erittäin onnistuneesti sekä SuperPesiksen, että Ykköspesiksen parissa. Ottelut ovat käyneet jo kuumana ja runkosarjassa on edetty lähelle puoliväliä. Itä-Länsi-ottelu käydään heinäkuussa, jolloin voimme seurata parhaimpien pesäpalloilijoiden peliä Tampereella.

Tiedossa on jännitystä koko kesäksi. Pian saammekin jo nähdä kauden voittajat ja häviäjät. Mikä joukkue nousee sarjassa, mikä joukkue putoaa?